Wij, bloemstylisten Peter van Asselt en Hanneke Maassen, hebben voor 2024/25 het plan opgevat om een nieuw boek te maken met natuurlijke symbolische kunstobjecten. Wij hebben ondertussen ook een uitgever gevonden (KOK Boekencentrum) die het boek zal gaan uitgeven.
De symboliek die we willen verbeelden door de taal van bloemen te gebruiken past bij de alledaagse levensemoties van de mens. Denk hierbij aan o.a. vreugde, verdriet, ontzag en rouw. Deze bloemstillevens willen we graag fotograferen in een natuurlijke én gebouwde omgeving.
De taal van bloemen sinds 1992
In 1992 heeft het symbolisch schikken een grote vlucht genomen door een doorlopende expositie op de Floriade in Zoetermeer en het boek “Symbolisch schikken” dat uitkwam, geschreven door Aad van Uffelen en Tini Brugge. Daarom nemen we dit jaartal even als startpunt. En natuurlijk is het ook zo dat de symboliek en de taal van bloemen al eeuwen lang tot ons spreken. Denk bijvoorbeeld aan de miniaturen in de bijbel, (religieuze) schilderijen, verhalen en gedichten vol poëtische taal, de versieringen op (liturgische) gewaden en de woorden vol symboliek die zijn opgenomen in de literatuur en in ons taalgebruik. Sinds de middeleeuwen is er veel vastgelegd in woord en beeld en heeft de verbeeldingskracht gesproken. Denk bijvoorbeeld aan de Hollandse bloemstillevens die interessant studiemateriaal zijn om te kijken welk verhaal de schilder te vertellen heeft.
Sinds 1992 is het werken met symboliek en de taal van bloemen doorontwikkeld en is er op veel verschillende manieren uiting gegeven aan de verbeeldingskracht van de natuur. Zo zien wij drie grote stromingen waarbij er ook tussenvarianten zijn ontstaan. Het is heel mooi dat zoveel bloemschikkers de taal van bloemen hebben ontdekt en hiermee aan de slag zij gegaan. Zij gebruiken bloemen om vorm te geven aan hun expressie. De 3 stromingen zijn:
1.het maken van een arrangement met planten en bloemen die een symbolische betekenis vertegenwoordigen. De maker werkt soms meditatief. Het verhaal van de maker geeft betekenis aan het arrangement.
2.het arrangement heeft verbeeldingskracht door de gekozen vormgeving en de gekozen materialen. Door het kijken naar het arrangement gebeurt er iets met de kijker, het roept een emotie op. Vaak wordt er een meditatieve tekst verbonden aan het arrangement.
3.het maken van het arrangement als een participatief proces waarbij de interactie van het samen maken belangrijk is. Deze gezamenlijke ervaring in het maken van en het werken met symboliek verdiepen de beleving van het symbolische arrangement.
Het boek in concept
In dit nieuwe boek werken wij uitsluitend met milieuvriendelijke technieken en materialen van het seizoen. Zo dragen we bij aan een stukje duurzaamheid. We mogen genieten van al het moois wat bloeit en groeit maar we willen niet dat dat ten koste gaat van anderen of de leefomgeving. Het is uitdagend om bij te dragen aan de verduurzaming van het symbolische arrangement. Soms zullen we buiten onze comfortzone treden en nieuwe wegen ontdekken. We kiezen ervoor dat de arrangementen voor zichzelf spreken en emoties oproepen bij de kijkers. We sluiten dan ook het meest aan bij stroming 2.
De natuurlijke materialen die we gebruiken in de arrangementen en de (natuurlijke) omgeving waarin we fotograferen zorgen niet alleen voor een sfeervol plaatje. De (natuurlijke) omgeving, het gemaakte arrangement en de taal vormen gezamenlijk een concept dat we willen vastleggen in beeld en woorden.
De thema’s die we kiezen en willen verbeelden hebben te maken met de alledaagse momenten in een mensenleven. Het gaat over geboren worden, opgroeien, het leven vieren, de tranen in het leven, ouder worden en het loslaten van het leven. Deze thema’s verbeelden wij vanuit onze gezamenlijke expressie.
Tijdpad
In 2024 gaan we alle arrangementen maken. Begin 2025 moeten de teksten en alle foto’s klaar zijn. Het boek komt uit in oktober 2025.